Zapaljenja prostate (PROSTATITIS)

Postoje dva različita tipa hroničnog prostatitisa, koji se razlikuju po uzroku bolesti:
- Hronični bakterijski prostatitis je zapaljenje prostate koja je uzrokovano bakterijskom infekcijom. Ovaj tip prostatitisa se javlja kod muškarca bilo kojeg doba, ali se češće javlja kod mlađih i sredovečnih muškaraca.
- Hronični NE - bakterijski prostatitis ili sindrom hroničnog bola u karlici (CP ili CPPS) je drugi tip prostatitisa.

Simptomi bakterijskog oblika hroničnog prostatitisa i CP ili CPPS (ne-bakterijskog) su veoma slični. Simptomi prostatisa uključuju:
- konstantnu potrebu za mokrenjem, gorući bol prilikom mokrenja- peckanje
- otežano započinjanje mokrenja, praćeno neravnomernim tokom,
- osećaj da bešika nije potpuno ispražnjena posle mokrenja,
- bol u donjem delu leđa, iznad stidne površine ili između testisa i anusa, bolnu ejakulaciju

Lečenje prostatitisa će zavisiti od vrste infekcije koja je dijagnostikovana. Kod hroničnog bakterijskog prostatitisa, dugotrajna primena antibiotika je obično prvi tretman. Davanje antibiotika traje do 12 nedelja. Oko 75% slučajeva hroničnih bakterijskih prostatitisa se raščišćava, smiruje tretmanom antibioticima. U većini slučajeva CP ili CPPS, uzrok je nepoznat. To znači da tretman obično uključuje upotrebu lekova za smanjenje ili eliminaciju simptoma. Mišićni relaksatori, analgetici i lekovi protiv anksioznosti se obično propisuju za bol. Vruće kupke i toplotne terapije poput grejaćeg jastučića, takođe mogu pomoći u ublažavanju nelagodnosti. Od vas se možet ražiti da uzimate antibiotike do 12 nedelja. Oko 75% slučajeva hroničnih bakterijskih prostatitisa se raščišćava tretmanom antibioticima.