Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Displays has a deprecated constructor in /home2/uromedic/public_html/lib/displays.class.php on line 24
Spermogram • UroMedica ordinacija za urologiju, ordinacija za ginekologiju, ordinacija za andrologiju

Spermogram

Spermogram je analiza ejakulata, u kojoj se procenjuje broj spermatozoida, njihova pokretljivost, kao i analiza oblika spermatozoida

Da li se i kako može poboljšati kvalitet sperme?

OKSIDATIVNI STRES

Ako vitamini mogu da pomognu u stvaranju zdravije bebe, mogu li da stvore i zdraviju spermu? Ne govorimo o pravim bolestima, ali jednostavno unapređujemo zdravlje jednog od naših najprometnijih i vitalnih organa: reproduktivnom sistemu. Zapamtite, spermatozoidi nisu samo još jedne od ćelija u organizmu; one stvaraju život.

Međutim, kako bi mogla da se poboljša sperma?

Decenija ili više istraživanja sada sugerišu da su, kao i rak i starenje, slobodni radikali ili oksidanti osnovni uzrok muške neplodnost. U stvari, mnogi od nas eksperata za plodnost, smatraju da je čak polovina muške neplodnosti samo zbog oksidativnog stresa. Ovakva vrsta stresa smanjuje kvalitet sperme, odnosno šteti muškoj plodnosti.

Zajedno sa ovim istraživanjem došlo je do kliničkih ispitivanja u kojima su muški ispitanici dobili antioksidante ili placebo, zatim su ispitivani rezultati procenta trudnoće njihovih partnera. „Grupa Cochrana“ rezimira ove studije (61 studija, 6.264 muškaraca) u poslednjoj deceniji i njihovi zaključci su promenili pogled na svet. Ukratko, među antioksidantnim korisnicima stopa živorođenih beba je dva puta veća, a stopa kliničkih trudnoća bila je tri puta viša. Takođe je bilo pokazatelja da su se i koncentracija spermatozoida i pokretljivost poboljšali kod onih koji su koristili antioksidante. Kada osnovna istraživanja i klinička medicina zaključe ovako, nalazim da to obično odražava pravu naučnu istinu.

Međutim, kako bi vitamini, karnitini i druge susptance mogli da pomognu kvalitetu oplodne moći muškarca i samom kvalitetu sperme?

Negativno delovanje ide na osnovu sledeće jednostavne logike:

- Oksidanti su povredili ćelije.

- Spermatozoidi su ćelije.

- Antioksidansi mogu zaštititi ćelije od oštećenja .

- Antioksidansi mogu da smanje oksidativnu štetu na spermatozoidima.

Drugim rečima treba, u današnje vreme koristiti vitamine, antioksidante i druge bitne supstance u popravljanju plodnosti muškarca.

Jedna od poslednjih internacionalnih studija koja je objavljena ove godine o primeni 6-mesečne terapije jednim preparatom koji sadrži vosoku koncentraciju karnitina i acetil karnitina, kao i drugih supstanci pokazao je značaj primene ove grupe preparata.

U ovoj perspektivnoj, internacionalnoj studiji kod 175 muškaraca sa idiopatskom (nepoznatog uzroka) oligoasthenospermijom primenjivan je Proxeed plus ili placebo (nema aktivne supstance) u toku 6 meseci.

Dobijeno je:

- Volumen ejakulata, progresivna pokretljivost i vitalnost spermatozoida su se značajno popravili posle 6 meseci;

- Poseban funkcionalan test, DNK fragmentacioni indeks (DFI) se izrazito snizio već posle 3 meseca, a dodatno je snižen posle 6 meseci. Snižavanje ovog faktora, povećava šansu za trudnoćom i kod grupe sa smanjenim brojem i pokretljivošću, kao i kod onih muškaraca kod kojih je spermogram dobar;

- Značajan podatak je da je ovaj test DNK fragmentacioni indeks (DFI) veoma dobar i nezavisan prediktor pokretljivosti spermatozoida posle terapije.

U zaključku se ističe da je kombinacija metaboličkih i mikro-hranljivih faktora veoma povoljna i korisna za plodnost muškarca.

 

Facebook share