Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Displays has a deprecated constructor in /home2/uromedic/public_html/lib/displays.class.php on line 24
Preventivni kontrolni pregled • UroMedica ordinacija za urologiju, ordinacija za ginekologiju, ordinacija za andrologiju

Preventivni kontrolni pregled

Redovni gnekološki pregledi su nužnost u prevenciji kako malgnih bolesti ženskih genitalnih organa, tako i u očuvanju reproduktivnog zdravlja žene. Sistematski ginekološki pregled treba obavljati jedanput godišnje, a po potrebi i češće.

Sistemski ginekološki pregled podrazumeva :

    1. Bimanuelni ginekološki pregled
    2. Kolposkopski pregled ( pregled grlića materice mikroskopom ) i uzimanje briseva za pregled po metodi Papanikolau-a. Takodje se uzima bris na Chlamidiju, Mikoplazmu, Ureplazmu a   može i na humani papiloma virus
    3. U okviru ovog sietematskog pregleda radi se obavezno ultrazvučni pregled male karlice. Tada se mogu otkriti promene u velićini i strukturi, kako jajnika tako i materice (miomi, ciste )
    4. Jednom godišnje potreban je pregled dojke. Pregled dojki, kod žena u reproduktivnom periodu, radi se ultrazvukom, a kod žena u menopauzi preporučuje se pregled mamografom/li>

Svi ovi pregledi imaju za cilj rano otkrivanje promena na genitalnim organima, odnosno u početnom stadijumu, kada je lečenje najbolje.ISHRANA KOJA POMAŽE U BALANSIRANJU HORMONA

Korišćenje semenki dobija na značaju na polju prirodnog zdravlja kako bi se pomoglo balansiranju hormona i poboljšanju menstrualnog ciklusa. Značajno je da se koristi određena vrsta semenki u dnevnoj ishrani u određeno vreme tokom menstrualnog ciklusa. Preporučuje se za razne slučajeve, od akni povezanih sa hormonima, do PMS-a, menstrualnih grčeva, nepravilnih ciklusa i neplodnosti. Moze li koriscenje razlicitih vrsta semena zaista koristiti plodnosti?
Važno je imati na umu da su prirodne terapije poput koriscenja razlicitih semenki nutritivno veoma znacajne , jedino iziskuju vreme da se pripreme.

1) Lignani u semenkama imaju blago fitohormonsko delovanje, koje pomaže u uklanjanju suvišnog estrogena, što je uobičajena briga vezana za genetiku, višak telesne masti i hemikalija u okruženju. Inace, lignani su polifenoli koji se nalaze u biljkama.

2) Balansirajući nivo estrogena, semenski lignani pomažu u podsticanju zdrave ravnoteže hormona.

3) Semenke su odličan izvor esencijalnih masti koje telo koristi u sopstvenoj proizvodnji prirodnih hormona.

Tokom folikularne faze (prva polovina menstrualnog ciklusa) lanene i bundeve semenke se koriste za uravnoteženje viška estrogena i podsticanje proizvodnje progesterona za normalnu ovulaciju. Semenke lana su posebno bogat izvor lignana koji se vežu za suvišak estrogena kako bi pomogli organizmu da ga eliminiše. Semenke bundeve koriste se zbog svojih osnovnih masti i cinka, važnih za proizvodnju progesterona.

Znamo da postoji mnogo različitih dužina ciklusa i svaka žena može da ima ovulaciju različitog dana ciklusa.

Za žene sa ciklusima od 28-30 dana, započnite koriscenje semenki ( za folikularnu fazu) od prvog dana menstruacije do 14. dana (ili kad god znate da ovulirate). Pređite na semenke lutealne faze posle ovulacije (oko 15. do 28. ili 30. dana).

Ako je ciklus od 20-24 dana normalan za vas, isplanirajte svoj ciklus i sledite preporuke ciklusa uzimanja semenki za vašu specifičnu dužinu folikularne i lutealne faze.

Za žene sa nepravilnim ciklusima, predlaže se da počnete uzimanje semenki za folikularnu fazu (od 1 dana menstruacije),a sledećeg punog meseca i prelazite na semenke za lutealnu fazu, znaci 14 dana kasnije..

Saveti za koriscenja semenki

1. Ako nemate mlin za kafu koji se koristi samo za semenke / orašaste plodove. Kupite ih samlevene.

2. Cilj je da dnevno konzumirate 2 kašike mlevenih semenki, koristeći jednake količine predloženih semenki za svaku fazu menstrualnog ciklusa u kojoj se nalazite.

3. Mlevene semenke mogu se dodati u mnoge ukusne namirnice! Nekoliko naših omiljenih: jogurt, zobene pahuljice ili slicno.

4. Ako koristite sirove semenke, možete ih namočiti preko noći radi lakšeg varenja. Nakon namakanja, isperite ih i dobro ocedite, a zatim ih polako pecite u rerni 10 minuta na toploti ne većoj od 150 C.

5. Da biste sačuvali svežinu semenki, čuvajte ih u frižideru ili zamrzivaču, posebno ako meljete više od jedne porcije svakog semena i upotrebljavajte ih po potrebi.

Zakažite Pregled

Faceboo share