Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Displays has a deprecated constructor in /home2/uromedic/public_html/lib/displays.class.php on line 24
ANDROPAUZA • UroMedica ordinacija za urologiju, ordinacija za ginekologiju, ordinacija za andrologiju

ANDROPAUZA

Poslednjeih decenije prošlog veka, demografske studije pokazuju povećanje proporcije starijih osoba u razvijenim i srednje razvijenim zeml-jama.Prosečna dužina života se za samo 100 godina duplirala. Početkom prošlog veka u Nemačkoj i SAD-u prosečan život muškaraca je bio 44 go-dine, a krajem istog veka je dostigao 74 do 76 godina. S druge strane ne postoji specifično oboljenje za osobe starije životne dobi, već se istovre-meno pojavlju više bolesti, što sa svoje strane povećava problem u terapiji istih osoba.

Pojam andropauze je uveden, da označi odredjene promene u funkcional-noj i organskoj sposobnosti muškarca.Nastanak i tačni mehanizmi starenja nisu kompletno otkriveni, a postoji nekoliko teorija. Jedna od tih teorija je p r o g r a m i r a n a teorija, koja objašnjava starenje kao genetski odredjen proces. Druga je teorija m u t a c i j a ističe da je starenje proizvod povećanog broja spontanih mutacija koje dovode do funkcionalnih i morfoloških promena u organizmu. Treća teorija, je ona o nakupljanja štetnih proizvoda , koje oštećuju ćelije i tkiva, dovodeći do promena koje se nalaze kod starih osoba.Posebna je teorija o fiziološkim promenama u endokrinom sistemu koja uzrokuje proces starenja. Uz ovaj pojam starenja, andropauza podrazumeva smanjenje androgena kod muškaraca, te se naziva i sindrom smanjenja androgena (muških polnih hormona) kod starijih muškaraca.

Zakažite Pregled

Faceboo share