Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Displays has a deprecated constructor in /home2/uromedic/public_html/lib/displays.class.php on line 24
Karcinom prostate • UroMedica ordinacija za urologiju, ordinacija za ginekologiju, ordinacija za andrologiju

Karcinom prostate

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potiče od ćelija prostate. Uopšte, tumor prostate najčešće raste polako i dugi niz godina ostaje ograničen na žlezdu. Tokom tog vremena, tumor stvara malo ili nimalo simptoma i/ili spoljnih znakova.

Kako rak prostate u svom rastu napreduje, povećava se mogućnost njegovog širenja izvan prostate u okolna tkiva (lokalno širenje). Osim toga, rak semože širiti i u udaljene organe i organske sisteme što se zove metastaziranje ili stvaranje depozita. Preporuka je da se posle 50 godine radi serumski PSA, ( prostata specificni antigen- jedan marker aktivnosti protate) jedan put godišnje; a u slučajevima naslednog opterećenja u porodci ( neko o muških članova porodice je imao karcinom prostate-otac, brat), PSA treba da se radi već posle 40 godine. Urolog procenjuje vrednostii samog PSA iz krvi, i uporedjuje sa nalazom na urološkom pregledu. Lečenje ove bolesti je dobro u početnom stadijumu ( operativno i zračno) a relativno uspešno kada se bolest proširi van organa.

Zakažite Pregled

Faceboo sahre