Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Displays has a deprecated constructor in /home2/uromedic/public_html/lib/displays.class.php on line 24
Neplodnost • UroMedica ordinacija za urologiju, ordinacija za ginekologiju, ordinacija za andrologiju

Neplodnost

Kod mladih parova između 29 i 33 godine starosti, koji nemaju problema sa plodnošću, šanse da ostvare trudnoću su od 20 do 25% za svaki nastupajući mesec. Posle 6 meseci od pokušavanja, kod 60% parova sa očuvanom plodnošću dolazi do trudnoće bez ikakvog lečenja, ili medicinskog postupka. Ako za godinu dana ne dođe do željene trudnoće, smatramo da je taj par infertilan. Faktor muškarca u neplodnosti parova je oko 34%, i jos u 30% kod oba partnera postoji istovremeni uzrok te neplodnosti. Iz ovakvih činjenica proističe i značaj ranog kontrolisanja spermograma, kao početne analize u ispitivanju plodnosti muškarca.

Druga činjenica, koja je značajna, je podatak iz studija i analiza da od 8 do 15% muškaraca sa normalnim spermogramom ima određena funkcionalna oštećenja spermatozida, koji se otkrivaju posebnim testovima. Jedan test je određivanje spcifičnih belančevina - anti spermatozoidni hantitela(tkz ASA-MAR test) i drugi test je procena integriteta DNA molekula na spermatozoidu(bitnog faktora plodnosti muskarca) i to je DFI (defragmentacioni indeks). Ovaj DFI test je bitan u grupi muškaraca sa normalnim spermogramom, kao i kod onih kod kojih postoji manji broj i slabija pokretljivost spermatozoida, a s druge strane može da bude i razlog spontanog abortusa. Ova fragmentacija DNA(naslednog materijala na spermatozoidu), uz povišen oksidativni stress kao slabija vitalnost spermatozoida u saglasnosti su sa slabijom plodnošću i poremećajima razvoja embriona(ploda). Važno je istaći, da se rezultati oba ova funkcionalna testa mogu oporaviti specifičnim terapijama.

Uzroci smanjenog broja spermatozoida

Postoji mnogo potencijalnih uzroka smanjenog broja spermatozoida (oligospermija) i muškene plodnosti.

Evo liste glavnih krivaca:

EMF-ovi – Elektromagnetne frekvencije (EMF-ove)-pokazano je kroz studije da utiču na smanjenje broja spermatozoida, zbog zagrevanja testisa od EMF-a. Znači, ne treba držati mobilni telefon u džepu i ne stavljajti laptop u krilo. Radiofrekvencijski elektromagnetskitalasi (RF-EMV) – Studija iz 2011 godine, pokazala je da RF-EMV emitovani iz uređaja povezanih na Wi-Fi (bežični internet) smanjuju pokretljivost spermatozoida, povećavajući fragmentaciju DNK spermatozoida (oštećuju nasledni materijal). Muškarci bi trebali izbegavaju korišcenje prenosnih računara koji rade na Wi-Fi vezi, držećiga ukrilu. Uz to, obavezno izbegavati nošenje mobilnog telefona u prednjem džepu.

Pušenje cigareta – Pušenje oštećuje spermatozoide. . Dobra stvar je da se šteta nastala pušenjem može preokrenuti ... kad prestanete da pušite

Pesticidi I hormoni u hrani – Pesticidi koji se nalaze u proizvodima I hormone dodatim mleku I mesu imaju ogroman uticaj na čovekov hormonski balans. Pesticidi imitiraju estrogene( “ženski hormon”) u telu, dok su dodati hormoni u mesu i mlečnim proizvodima stvarni hormoni (poput estrogena) koji nisu potrebni muškarcu.

Hrana od soje – Visokoprerađena hrana od soje (sojino mleko, TVP, sojini hamburgeri, itd.) Sadrže koncentrovanu količinu iz oflavona, vrstu fitoestrogena za koji je dokazano da blokira mesta (receptore) testosterona i to estrogenom .

Alkohol- Ispitivanja alkohola i na pacovima i na ljudima dokazala su da alkohol štetno deluje na hormonski balans muskarca, interferirajući sa lučenjem luteinizirajućim hormonom (LH) i folikulostimulirajuceg-hormona (FSH),bitnih za funkciju testisa, a samim tim ometaju formiranje i sazrevanje spermatozoida.

Plastika - Kada se plastika zagreva, ona oslobađaju ksenohormone koji imitiraju estrogene u organizmu

Hipertermija (pregrevanje) – testisi moraju da održavaju spermatozoide na temperaturikoja je manja od telesne temperature. Smatra se da je to delimično razlog zašto su muški reproduktivni organi spolja. Poznato je da toplota oštećuje spermatozoide, pa je možda najbolje izbeći ponavljano izlaganje aktivnostima koje mogu povisiti temperaturu testisa. Primeri su česta upotreba sauna ili kade sa vrucom vodom. Osim toga, usko donje rublje može sprečiti regulaciju temperature testisa. Bokserice bi mogle biti alternative, uskim gaćama.

Stres- stres može da ima veliki uticaj na ravnotežu hormona što za uzvrat može da utiče na proces spermatogeneze.

Zakažite Pregled

Facebook share